Monday, April 1, 2013

Mämmileipä / Mämmi Bread

Tässä yksi hyvä tapa hyödyntää ylimääräinen mämmi.

Pellavansiemenet antavat leipään rakennetta, eri vehnäjauhot sitkoa ja mämmi tekee leivästä rukiisen. Maku on täyteläisen terveellinen! Vuokaleivän muotoon paistettu leipä sopii hyvin myös paahdettavaksi.

Mämmileipä
Mämmi Bread
2 leipää

5 dl kädenlämpöistä vettä
1 pss (11 g) kuivahiivaa
1 rkl gourmetsuolaa
½ dl pellavansiemeniä
6 dl täysjyvävehnäjauhoja
5-6 dl vehnäjauhoja
350 g huoneenlämpöistä mämmiä
  1. Sekoita monitoimikoneessa vesi, pieneen määrään jauhoja sekoitettu hiiva, suola ja pellavansiemenet.
  2. Lisää mämmi ja vähitellen jauhot ja vaivaa huolella. Jätä taikina hieman löysäksi. Anna kohota liinan alla 1 h.
  3. Kippaa pöydälle, puolita taikina ja muotoile leivät. Älä vaivaa. Siirrä kahteen öljyttyyn leipävuokaan ja anna kohota 30 min.
  4. Paista 200 asteessa n. 35 minuuttia tai kunnes leipä kumisee pohjaa koputtaessa.

Here's one good way of using up your leftover Mämmi. The flavor of Mämmi bread is rich and healthy, but in a good way. This bread is also ideal for toasting!

2 loaves

5 dl lukewarm water
1 bag (11 g) dry yeast
1 tbsp gourmet salt
½ dl linseeds
6 dl whole wheat flour
5-6 dl wheat flour
350 g mämmi at room temperature
  1. With a food processor, mix the water, yeast (mixed with small amount of flour), salt and linseeds together.
  2. Gradually, add the mämmi and flours and knead well with a dough hook. Leave the dough a little sticky. Let rise covered for 1 h.
  3. Turn the dough on a table, halve and shape loaves. Don't knead. Place the loaves in two greased oblong loaf tins and let rise for 30 min.
  4. Bake in a 200 degrees C (390 F) oven for about 35 minutes or until the bread sounds hollow when tapping the bottom.

2 comments:

Tha :)