Tuesday, May 14, 2013

Nokkosraviolia korvasienimuhennoksella / Stinging Nettle Ravioli and False Morel Sauce

Nyt alkaa olemaan nokkos- ja korvasieniherkkujen aika! Pakastimestamme tosin löytyi vielä viime keväänä kerättyjä nokkosia ja korvasieniä, joten ihan tuoretta ei päässyt käyttämään. Toisaalta eroa ei huomaa, sillä koostumus on esikäsittelyiden jälkeen ihan sama sekä nokkosilla että korvasienillä.

Harmi, että korvasienten käsittely on mitä on. Kerrostalokaksiossa, jossa kaiken lisäksi on 2 kissaa, ei voi ryöppäillä myrkkysieniä. Nämäkin sienet ovat Keski-Suomesta, jossa pääsimme käsittelemään sienet ulkoilmassa. Onneksi korvasieni on kiitollinen pakastettava. :)

Nokkosraviolit ja korvasienimuhennosta, nam!!
Stinging Nettle Raviolis and False Morel Sauce, yummy!!
2 hengelle

Pastataikina (pastakoneelle)
100 g durumvehnäjauhoja + ripaus suolaa
1 muna
loraus oliiviöljyä
(tarvittaessa vettä)
  1. Riko kananmuna jauhojen keskelle ja sekoita se käsin pikkuhiljaa jauhoihin. Lisää öljy ja tarvittaessa vettä.
  2. Vaivaa huolellisesti, jotta saat aikaiseksi kunnon sitkon. Taikina ei saa jäädä kovin tahmeaksi, muttei saa olla myöskään kuivaa.
  3. Anna levätä tuorekelmutettuna 1 h. Jaa taikina kahtia. Valmista pastakoneella ohuita levyjä ja aseta levy raviolimuotin päälle. Täytä nokarella täytettä, sivele vettä reunoille aseta toinen pastalevy päälle. Kauli päältä niin, että raviolit muodostuvat. Siirrä leivinpaperin päälle. Keitä, kunnes raviolit ovat al dente.
Nokkos-ricottatäyte
½-1 dl ryöpättyjä nokkosia (n. 1 l tuoreita)
½ prk (125 g) ricotta-tuorejuustoa
½ dl parmesaaniraastetta
mustapippuria
suolaa

1. Valuta pinaatti. Sekoita kulhossa kaikki ainekset keskenään.

Korvasienimuhennos
85 g (n. 2 dl) esikäsiteltyjä korvasieniä
reilusti voita
loraus valkoviiniä
2 dl kuohukermaa
lehtipersiljaa tarjoiluun
  1. Pilko sienet. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle. Kypsennä sieniä pienessä määrässä voita hetken aikaa.
  2. Lisää reiluhkosti voita ja loraus valkoviiniä. Jatka kypsennystä, kunnes neste on lähes haihtunut.
  3. Lisää kerma vähitellen koko ajan sekoittaen.
  4. Tarjoile raviolit ja muhennos lehtipersijan kera

False Morel Mushroom are deadly when processed incorrectly, but most delicious when done right! I'm not going to explain how to parboil the mushrooms, so be sure to take care of that step.

This dish is very rich, so a moderately small portion of pasta is more than enough.

For 2 people

Pasta dough (with pasta machine)
100 g durum flour + pinch of salt
1egg
splash of olive oil
(water, if needed)
  1. Place the flour on a board. Make a well in the centre and crack the eggs into it. Add the oil and, if necessary, some water.
  2. Knead well to develop the gluten in the flour. The dough should not be sticky nor dry.
  3. Let the douhg rest for 1 h. Divide the dough in half. Prepare thin pasta sheet with pasta machine and place on top of ravioli mold. Fill with dollop of filling and brush around the filling and place another pasta sheet on top. Roll over with a rolling pin to form raviolis. Tranfer on parchment paper. Boil until al dente.
Stinging Nettle Ricotta Filling
½-1 dl parboiled stinging nettles (about 1 l fresh ones)
½ packet (125 g) ricotta cheese
½ dl grated parmesan
black pepper
salt

1. Drain the stinging nettles. Mix all the ingredient together.

False Morel Sauce
85 g (about 2 dl) parboiled false morels
generously butter (not unsalted)
splash of white wine
2 dl double cream
parsley to serve
  1. Chop the mushrooms. On a medium-heat skillet, saute the mushrooms with a dollop of butter for few minutes.
  2. Add a generous amount of butter and a splash of white wine. Continue sauteing the mushrooms until almost all the moisture has evaporated.
  3. Little by little, add the cream and stir costantly.
  4. Serve the ravioli and sauce with parsley.

10 comments:

  1. Ihanat korvasienet! Niin hyvää. Ja kivasti keksitty laittaa nokkoset tuonne ravioliin. Tämä on kyllä kertakaikkisen upea herkku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen niin samaa mieltä! Korvasienet ovat suomalaista gourmeeta. Nokkonen sopii myös ihan korvasienimuhennokseen kuin nakutettu. Yleensä teemme muhennoksen ilman valkoviiniä, mutta tällä kertaa näin.

      Delete
  2. Ihanalta kuulostaa. Haaste sinulle blogissani.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos. Ja käydään kurkkaamassa. :)

      Delete
  3. Aivan vastustamaton yhdistelmä! Taas yksi hyvä syy lähteä korvasieniä mietsästämään - nokkosia onkin omasta takaa ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niiden metsästäminen onkin ihan parasta! :)

      Delete
  4. Upea raaka-aineyhdistelmä! maistuivat varmasti ihanalle, ainakin näyttää herkulliselta :)

    Olen itse kovin varovainen sienien kanssa, itse en niitä juurikaan käy keräämässä..olenkin onnekas kun äiti hoitaa sienivarastojen täyttämisen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Varovaisuus sienien kera on valttia! ;)

      Delete
  5. Herkullinen yhdistelmä! Täytyykin tehdä huomenna metsäretki jos vaikka löytyisi korvasieniä :)

    ReplyDelete

Tha :)