Tuesday, September 23, 2014

Aroniahyytelö / Chokeberry Jelly

Porukoideni pihalla kasvaa "tonneittain" aroniaa. En ollut aiemmin maistanut sitä ja viime viikolla sain siihen taas mahdollisuuden. Marja näyttää ja tuntuu mehukkaalta, mutta suutuntuma ja maku olikin todella kuiva ja karvas, reaktiona Unbelievable Cotton Mouth! Isäni kommentti kuului jotenkin "Tarttis vähän sokeria?" - Ai vähän! Jo marjan englanninkielinen nimikin viittaa johonkin epäilyttävään.

Cotton Mouth - niin kuivaa!

No, en tästä kokemuksesta lannistunut, sillä tunnistin marjassa potentiaalia. Laitetaan vaan sokeria sekaan, niin kyllä siitä vielä hyvä lisäke saadaan vanhoille koville juustoille ja lihalle ja levite paahtoleivälle.

Aroniahyytelöä paahtoleivän päällä - Chokeberry Jelly on toast

No niinhän siinä kävi, että hyytelöstä tuli loistavan makuista! Vähän Boysenmarjamainen, mielestäni. Erikoinen aromi, muttei yhtään hullumpi. Aroniahyytelöä voisi maustaa vaikka joulupöytään sopivaksi neilikalla tai kanelilla.

Miksei tätä marjaa muuten hyödynnetä enemmän? Vai olenko vain itse myöhäisherännyt? Eikä tähän mitään muita marjoja tai hedelmiä välttämättä sekaan tarvita, sillä maistuu hyvältä näinkin.

Aroniahyytelö - Chokeberry Jelly

Täytynee varmaan tehdä tätä vielä vähän lisää...

Aroniahyytelö (n. 7 dl)
1 kg aronioita
2,5 dl vettä
350 g hillosokeria
loraus punaista balsamicoa
  1. Pese marjat. Siirrä marjat ja vesi kattilaan ja survo hieman. Keitä 10 minuuttia.
  2. Siivilöi mehu tiheän lävikön tai harson avulla toiseen kattilaan. Lisää sokeri ja etikka ja keitä 20-25 minuuttia, kunnes koostumus on ok (jos tippa lautaselle tiputettua hyytelöä hyytyy kylmässä). Kuori pinnalle kertynyt vaahto pois.
  3. Jaa hyytelö pieniin (desinfioituihin) lasipurkkeihin ja siirrä jäähtyneenä kylmään.
Aroniahyytelö - Chokeberry Jelly

The gif of Jim Carrey at the top of this post was my way of explaining how fresh Chokeberry made me feel when I first tasted it. It's reeeaaally dry and bitter. But...once you add enough sugar the taste transforms into something quite tasty.

I made Jelly and it's really versatile: it goes with aged cheese, toast and meat, to mention a few!

Chokeberry Jelly (about 7 dl)
1 kg Chokeberries
2,5 dl water
350 g jam sugar
splash of red balsamic vinegar
  1. Wash berries. Transfer berries and water in a saucepan and squash them slightly. Boil for 10 minutes.
  2. Drain Chokeberry juice through a sieve or cheesecloth into another saucepan. Add sugar and vinegar and boil 20-25 minutes until the right consistency. (if a drop of juice on a plate sets once been in cold). Skim off all foam.
  3. Pour jelly in small (sterilized) glass jars and once cooled, transfer to cold.

7 comments:

  1. Hienoa, että uskalsit tehdä aroniasta jotain ja hyytelö on hyvä idea! Olen myös joskus maistanut niitä ja ihmetellyt makua, mutta olen antanut kertoa itselleni, että tietyissä paikoissa lisukkeena ne maistuvat myös hyviltä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On kieltämättä aina ihanaa yllättyä positiivisesti jonkin uuden asian kohdalla kokkailussa!

      Delete
    2. Kyllä ja nuo aroniat vaan ilmestyi yhdessä vaiheessa out of nowhere. Yhtäkkiä isovanhemmillani vaan oli puska, jonka marjat näytti ensin peräti myrkyllisiltä, mutta sitten niitä ryhdyttiin käyttämään. :D

      Delete
  2. Ahahaha, aamun piristys tuo eka kuva :D enpä muuten tiennyt että aronialla on noinkin ööö.. nätti englanninkielinen nimi!

    ReplyDelete
  3. :) kiitos päivän nauruista. Hillokin kuulostaa hyvältä, aroniaa tullut käytettyä vain mehussa mustaherukan kanssaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ole hyvä. ;) Maistui tosi hyvältä Brien kanssa!

      Delete

Tha :)