Sunday, October 14, 2012

Mac Jagger -burgeri ja lohkoperunat / Mac Jagger Burger and Potato Wedges

Tätä burgeria ahmiessa Jagger- tai Turnermainen suu on avuksi. Pienen kerrostalon kokoiseen burgeriin on piilotettu naudan jauhelihapihvi, aiolia, karamellisoituja viskisipuleita, avokadoa, cheddaria, tomaattia ja salaattia. Osallistun tällä leivontafoorumin kuukauden haasteen: Maailman parhain hampurilainen.

Koko ilta siihen meni, mutta oli se sen arvoista. Julia Childin ohjeella tehty aioli on vaffaa ja "raikkaan" hengityksen takuu. Onnekseni en ole ainoa tässä taloudessa, joka rakastaa valkosipulia. Välillä se vaan menee överiksi, kun söisin sitä vaikka pelkiltään. Helposti menee koko valkosipuli grillipihvin päällä tai Bak Kut Teh -keitossa. Nam!

Hampurilaissämpylän ohje on pienen pienin muutoksin mainiosta Leivän juurilla -kirjasta. Ohjeen mukaan sämpylöitä tulee 12, mutta mielestäni paremman kokoisia tulee, kun tekee 8. Pihvejä ohjeella tulee 4, sipulia muutamaan hamppariin ja aiolia aivan hervottomasti. :) Potuista riittää kahdelle.

Hampurilaissämpylät:
1 dl vettä
2 dl maitoa
25 g hiivaa
4 rkl rypsiöljyä
½ rkl sokeria
2 tl suolaa
1 muna
1,5 dl (90 g) durumvehnäjauhoja
7,5 dl (450 g) vehnäjauhoja

Koristeluun:
1 valkuainen (jää aioilin tekemisestä)
seesaminsiemeniä
  1. Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon. Kaada osa nesteestä hiivan päälle ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loput nesteestä, öljy, sokeri, suola, muna ja suurin osa jauhoista. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna kohota leivinliinalla peitettynä n. 45 minuuttia. (Tee aioli)
  2. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se 8 (tai 12) osaan. Leivo taikinapaloista pyöreitä sämpylöitä ja litistä niitä vähän. Voitele valkuaisella ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
  3. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota n. 30 minuuttia.
  4. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.
Pihvi:
400 g naudan paistijauhelihaa
1 rkl worcestershire-kastiketta
korppujauhoja sen verran, että taikina tuntuu hyvältä kädessä
1 muna
1 rawit-chili
mustapippuria
  1. Sekoita pihviainekset yhteen ja anna levätä huoneenlämmössä hetken aikaa.
  2. Paista kuumalla pannulla sopivaksi (ei liian kauan!). 
Karamellisoidut viskisipulit:
2 punasipulia
voita + oliiviöljyä
1 rkl tummaa muscovadosokeria
2-4 cl viskiä
  1. Hauduta miedolla lämmöllä voi-öljyseoksessa sipulisilppua, kunnes alkavat pehmetä kunnolla.
  2. Lisää sokeria ja jatka haudutusta. Lisää lopuksi viskiä ja jatka vielä hetki haudutusta.
Muut täytteet:
salaattia
tomaattia
1 kypsä avokado
cheddaria
Itse tehtyä Aiolia

Lohkoperunat:
4 keskikokoista rosamundaa
oliiviöljyä
cayennepippuria
suolaa
mustapippuria
  1. Lohko perunat ja kierittele öljyssä ja mausteissa.
  2. Paista 225-asteisessa uunissa kypsiksi (n. 30 min).
Mac Jagger -burgeri ja lohkoperunat
Mac Jagger Burger with Potato Wedges
It would be helpful to have Jagger's or Turner's mouth to wolf this burger down. This small apartment-sized Burger is filled with beef patty, fresh aïoli, caramelized whiskey onions, avocado, cheddar, tomato and lettuce.

It took all evening, but it was worth it. The Aïoli, made with Julia Child's recipe, is good and strong and comes with a "fresh" breath warranty. Mercifully, I'm not the only one in the apartment, who loves garlic. Sometimes I even eat almost the whole garlic with a grill steak or Bak Kut Teh...

The original bun recipe yields 12, but I think 8 makes better sized buns. You'll make patties and onions for 4 with the following recipes and Aïoli for hundreds of people. ;) Potatoes are enoughf for 2 ppl.

Hamburger buns:
1 dl water
2 dl milk
25 g yeast
4 tbsp canola oil
½ tbsp sugar
2 tsp salt
1 egg
1,5 dl (90 g) durum flour
7,5 dl (450 g) flour

For decoration:
1 egg white (left from making the Aïoli)
sesame seeds
  1. Heat the water and milk to hand temperature. Crumble the yeast into a bowl. Pour portion of the liquid on top of the yeast and stir until the yeast is dissolved. Add rest of the liquid, oil, sugar, salt, egg and most of the flours. Knead until elastic. Cover and let rise for about 45 minutes. (Make the Aïoli)
  2. Turn onto a floured board and divide in 8 (or 12) portions. Roll each portioin into round balls and flatten them a bit. Smear with egg white and sprinkle with sesame seeds.
  3. Place on a baking sheet covered with parchment paper and let rise for about 30 minutes.
  4. Heat the oven to 250 C (480 F). Bake the buns on the middle rack for about 10 minutes. Let cool on a wire rack.
For the patties:
400 g ground beef
1 tbsp worcestershire sauce
breadcrums so much that the batter feels good on your hand
1 egg
1 rawit chili
black pepper
  1. Mix the ingredients together and let rest in room temperature for a while.
  2. Fry the pattied over high heat on a skillet (not for too long!).
Caramelized whisky onions:
2 red onions
butter + olive oil
1 tbsp dark muscovado sugar
2-4 cl whisky
  1. Saute the chopped onion in butter oil mixt until they start to soften.
  2. Add sugar and continue sauteeing. Finally, add whisky and continue to saute for a while.
Other ingredients:
lettuce
tomato
1 ripe avocado
cheddar cheese
Homemade Aïoli

Potato wedges:
4 middle-sized rosamunda potatoes
olive oil
cayenne pepper
salt
black pepper
  1. Cut the potatoes in lengthwise into wedges and toss them in oil and seasoning.
  2. Bake in 225 C (435 F) oven until done (for about 30 minutes).

7 comments:

  1. Vitsi miten herkullinen toi kuva! Tekis melkein mieli vaihtaa tän päivän ruoka tuollaiseen.. näyttää ihan superhyvältä :-)

    ReplyDelete
  2. Ihana hamppari! Tuli mukamas nälkä vaikka juuri syötiin ;D.

    ReplyDelete
  3. Vau, aikamoisen burgerin olet taikonut :)

    ps. kiva uusi ulkoasu blogissa!

    ReplyDelete
  4. Vaikuttava kokonaisuus! Viskisipulit alkoivat koukuttaa heti.

    Blogissani on sinulle pieni haaste. Jos kiinnostaa, käy kurkkaamassa!

    ReplyDelete

Tha :)