Tuesday, June 23, 2015

Kirsikka-suklaakakku / Cherry Chocolate Cake

Juhannuksen mehukas "nakukakku" aikuiseen makuun. Täytteessä on mm. reiluhkosti kirsikkalikööriä ja kahden suklaakakkupohjan välissä on rapea pähkinämarenki. Kirsikat jätin tarkoituksella kokonaisiksi, jotta kakku olisi mahdollisimman korkea. Kivet tietysti poistin paitsi koristeista.

Kirsikka-suklaakakku
Cherry Chocolate Cake

Ei ole muuten kirsikankivenpoistaja mikään turhake!

Suklaakakkupohja
1,5 rkl espressoa
45 g tummaa suklaata
90 g siivilöityjä vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
½ tl kanelia
3 huoneenlämpöistä munaa
90 g fariinisokeria
90 g sulatettua voita
  1. Voitele ja vehnäjauhota 22 cm:n kokoinen kakkuvuoka.
  2. Sulata suklaa kahvin kera ja anna jäähtyä. Siivilöi yhteen jauhot, kaakaojauhe ja kaneli. Erota munien keltuaiset valkuaisista.
  3. Vatkaa keltuaiset ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita sula suklaa joukkoon. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita 2 kukkurallista lusikallista valkuaisvaahtoa keltuaisiin, jotta seos pehmenee. Kääntele varovaisesti joukkoon jauhoseos, voi ja loput valkuaisvaahdosta.
  4. Paista 180-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia. Ota kakku uunista, seisota 5 minuuttia ja kumoa jäähtymään ritilälle. Puhdista, voitele ja vuoraa vuoka leivinpaperilla ja alenna uunin lämpö 160 asteeseen.
Japonaispohja, eli pähkinämarenki
75 g sokeria
50 g paahdettuja ja hienoksi rouhittuja hasselpähkinöitä
25 g tomusokeria
2 rkl perunajauhoja
2 huoneenlämpöistä valkuaista
  1. Sekoita puolet sokerista pähkinärouheen, tomusokerin ja perunajauhojen kanssa.
  2. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Lisää loppu sokeri joukkoon pienissä erissä ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Kääntele pähkinäseos joukkoon.
  3. Paista 160-asteisessa uunissa 1 h.
Täyte ja viimeistely (täytettä jäi reiluhkosti yli)
10 dl vispikermaa
6 rkl sokeria
4-6 rkl kirsikkalikööriä
kirsikkaliköörillä maustettua sokerilientä (n. 1 dl vettä + 2 rkl sokeria + loraus likööriä)
1 l tuoreita kirsikoita, kivet poistettu (jätä muutama kivineen koristeeksi)
raastettua tummaa suklaata 
  1. Kiehauta 1 dl vettä ja pari ruokalusikallista sokeria, eli kunnes sokeri on liuennut. Jäähdytä ja lisää likööriä maun mukaan.
  2. Vatkaa täytteen kerma, sokeri ja likööri vaahdoksi. Leikkaa suklaapohja kahteen osaan. Kostuta toinen pohja ja lado kirsioita päälle. Lusikoi päälle reilusti kermaa ja aseta päälle pähkinämarenkilevy. Lado päälle kirsikoita ja reilusti kermaa ja toinen suklaakakkupohja. Kostuta. Lusikoi lopuksi vielä päälle kermaa ja koristele kirsikoilla ja suklaaraasteella.

For the chocolate cake
1,5 tbsp espresso
45 g dark chocolate
90 g sifted flour
1 tbsp unsweetened cocoa powder
½ tsp cinnamon
3 eggs, room temperature
90 g brown sugar
90 g melted butter
  1. Butter and flour a round 22 cm cake tin. Melt the chocolate with the coffee and let cool. Sift together the flour, cocoa powder and cinnamon. Separate the egg yolks from the eggs whites. 
  2. Beat the egg yolks and brown sugar until creamy. Stir in the melted chocolate. Whisk the egg whites until soft peaks form. Mix two tablespoons of whisked egg whites into the egg yolk mix, in order to soften in. Carefully fold in the flour mix, butter and the rest of the egg whites. 
  3. Bake in 180 degree C oven for approx. 25 minutes. Take the cake out of the oven, let stand for 5 minutes and then flip onto a wire rack to cool. Clean, butter and line the cake tin with parchment paper and reduce oven temperature to 160 degrees C. 
For the Japonais cake, aka nut meringue
75 g caster sugar
50 g toasted and finely ground hazelnuts
25 g powder sugar
2 tbsp potato flour
2 egg whites, room temperature
  1. Mix half of the sugar, nuts, powder sugar and potato flour together. 
  2. Whisk the egg whites until soft peaks form. Gradually, add the remaining sugar and continue beating until the mix is stiff and shiny. Fold in the nut mix.
  3. Bake in 160 degree C oven for 1 h.
For the filling and assembling the cake (yields more filling than needed)
10 dl double cream
6 tbsp caster sugar
4-6 tbsp cherry liqueur
Sugar syrup flavoured with cherry liqueur (about 1 dl water + 2 tbsp caster sugar + some liqueur to taste)
1 l fresh cherries, deseeded (leave a few for decoration)
grated dark chocolate for decoration 
  1. Heat 1 dl of water and a few tablespoons of sugar up to a boil, or until the sugar has dissolved. Let cool and add liqueur to taste.
  2. Whip the cream, sugar and liqueur until stiff. Cut the chocolate cake disk in half. Moisten one of the chocolate disks and layer with cherries. Spoon whipped cream on top, place the meringue disk on top, layer with cherries, spoon cream on top, place the other chocolate disk on top and moisten. Finally garnish with whipped cream, cherries and grated chocolate.

No comments:

Post a Comment

Tha :)